Ayurveda

Ayurveda – Ayur komt van het Sanskrit woord “Ayuh” wat “leven” betekend. “Veda” kan vertaald worden naar “wijsheid” of “kennis”. “The wisdom of living wisely”

Goh, hoe veel tijd verdoen we aan het zoeken naar waarom we ons op een bepaalde manier voelen. Waarom voel ik me zo? Waarom hoort dit op dit moment bij mij? Uiteindelijk loopt het uit op vermoeidheid of ziekte wat ons bij de huisarts brengt voor een ‘quick fix’. Iets wat ons beter laat voelen zodat we weer verder kunnen sjeesen in dit drukke stadse leven. Helaas lopen we dan pontificaal de oorzaak en de essentie van het probleem voorbij en herhalen de problemen zich een tijd later gewoon weer. Iets wat ontzettend frustrerend kan zijn als je gewoon lekker verder wilt. Voor mij was dit geen oplossing. Ik wilde graag begrijpen hoe ik preventiever kon gaan leven. De vermoeidheid of ziekte vóór zijn…

Ayurveda kwam op mijn pad. In eerste instantie geen idee wat dit woord inhield (weleens zien staan op een fles douchegel maar nooit meer dan dat), en had ik na het lezen van de basis een gigantisch ‘AHA’ moment. Mijn eerste consult bij mijn Ayurvedisch therapeut en docent was echt mindblowing. Ze had antwoorden die zo voor de hand lagen maar waar ik nooit zelf bij had kunnen komen. Het was bijna te simpel om te begrijpen… Ze gaf mij tips om mijn ritme te veranderen, me elke dag in te smeren met warme sesamolie voor het douchen, mijn tong te schrapen in de ochtend en Ayurvedische kruiden te slikken zoals Triphala en Ashwaganda (wat?!). Ik moest ook andere kleuren kleding dragen en andere boeken lezen. Een lijst aan veranderingen waar ik best sceptisch over was want waarom zou de kleur van mijn kleding ervoor zorgen dat ik me meer geaard zou voelen? Toch geprobeerd en volgehouden. En wat blijkt? Een openbaring kun je het noemen. Ik ging elke ochtend naar het toilet voor een nummer 2 (nooit eerder meegemaakt), mijn huid werd rustiger, ik had meer focus en mijn libido was off the charts! Ik werd verliefd op deze wijsheid en ben me verder gaan verdiepen door een aantal trainingen te volgen en alle Ayurvedische boeken aan te schaffen die ik kon krijgen. Ik leerde dat we vrij weinig verschillen van de natuur en dat eigenlijk alles wat wij voelen te vergelijken is met reacties van de elementen die we in de natuur tegenkomen. Ook leerde ik meer over wie ik zelf was en wat ik als individueel nodig heb om in balans te blijven om dus preventiever te leven. Het was net alsof alles wat ik leerde, woorden waren die ik al een keer eerder had geleerd. Alsof ik deze wijsheid al met me meedroeg. Nieuwtje, dat doen we dus allemaal ook al. Het herkennen en erkennen van deze wijsheid is niet altijd even makkelijk want we wonen nu eenmaal in een Westers land met veel prikkels en invloeden waar we geen invloed over hebben. Ayurveda heeft mij zoveel mooie dingen gebracht. Zo veel simpele veranderingen die een groot verschil teweeg hebben gebracht. Deze persoonlijke belevingen ga ik met jullie delen om Ayurveda te demystificeren en te laten zien hoe je dit met kleine veranderingen kan toepassen in je dagelijks leven.

 

Foto: Annemarie Dekker

 

Info

Gepost: 22-jul
Door Laura Fleur

VG Mag Recent

Naar VG mag