BIMI RED CURRY

Vergeet broccoli en ga voor Bimi. Een superfood die qua smaak iets wegheeft van een groene asperge en Chinese kool. Even tussen ons, qua structuur en smaak heeft deze groene superfood sowieso mijn voorkeur boven broccoli. In Bimi zit veel vitamine C, vitamine A en kalium in. Daarnaast is Bimi een bron van ijzer, vitamine B6 en calcium. Bimi is één van de makkelijkste groentesoorten om te bereiden. Het hoeft niet gesneden te worden – je kunt de hele plant eten. En heel praktisch: het is snel te bereiden. Of je het nu roostert, braadt, grilt of rauw eet.

WE BEGINNEN MET DE CURRY

Curry kun je heel makkelijk maken met kant en klare currypasta uit de supermarkt,
maar hoe lekker is het als je het zelf maakt!
Met dit recept bepaal jij wat je in je curry doet en wat niet.
Stem de smaken af op jouw smaak!
Hieronder mijn suggestie:

INGREDIËNTEN

2 el olie
2 rode pepers
1 stengel citroengras
2 cm laos of verse gember
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl cayennepeper (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

Verwijder de zaadjes uit de rode pepers, schil de laos en snijd de ui in grove stukken. Verwijder de buitenste schil van de citroengras en snijd ook in stukken. Je kunt de currypasta maken met een keukenmachine, vijzel of beiden gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar beiden. Gooi alle ingrediënten, kruiden en olie in een keukenmachine en maal tot een grove structuur. Schep vervolgens alles in een vijzel en stamp alles fijn. Hierdoor komen de smaken van de ingrediënten goed vrij. Klaar is je currypasta!

WAT HEBBEN WE NOG MEER NODIG VOOR DE CURRY:

1 pak kokosmelk 1 liter
225g bamboescheuten (uit blik of pot)
½ limoen
5x laurierblad
1el basterd suiker
koriander
blaadjes Thaise basilicum

AAN DE SLAG:

Zet een pan op laag vuur, doe hier de curry paste in en voeg de kokosmelk toe.
Gebruik een garde om alles mooi te mengen. Voeg het sap van de halve limoen toe, de laurierbladeren, de suiker, de bamboescheuten en blijf rustig roeren (het mag wat borrelen maar niet heftig koken).

Je kunt er voor kiezen de koriander en Thaise basilicum later toe te voegen.
Ondertussen kun je de rijst opzetten en onderstaande groentes inclusief de tempeh snijden en de Bimi klaarmaken. Blijf de curry wel in de gaten houden.

Het is natuurlijk zo, hoe langer de curry op het vuur staat, des de meer smaken er vrijkomen. Dit laat ik dan ook aan jou over, zolang het maar minimaal een half uurtje heeft staan borrelen.

GROENTES

300 g Bimi®
1 rode paprika in grove stukjes

1 gele paprika in grove stukjes
1 rode ui in grove stukjes
1 blik kikkeren

250 g tempeh gesneden in blokjes
150 g basmati rijst (ongeookt)
½ rode peper fijn gesneden
kokosolie
zout & peper

BEGIN:

met de rijst, zie pak voor bereidingswijze. Snijd de groentes en de tempeh in grove blokjes. Zet een pan op middelhoog vuur en gebruik voldoende kokosolie. Bak eerst de blokjes tempeh tot deze goudbruin worden, voeg wat zout & peper toe en vervolgens de groentes, wacht met de Bimi. Hou nog zoveel mogelijk vet in de pan en laat het vuur aan. Als alles gaar is, kun je ervoor kiezen de tempeh en groentes uit de pan aan de curry toe te voegen en anders even apart houden.

Nu kun je de Bimi bakken. Bimi heeft maar 3 minuten nodig, bak deze in het overgebleven vet van de groentes en de tempeh.

Als het goed is, is alles nu klaar en gaar en kun je lekker eten!

Deze maaltijd heb ik gemaakt in samenwerking met Bimi®Holland. Net als zij, vind ik dat Bimi® nog te weinig wordt gegeten in ons land. Het is een prachtige groente met een heerlijke smaak en met name heel gezond. Dus ga hiermee aan de slag, maak dit gerecht of creëer er zelf iets lekkers mee. Meer gerechten met Bimi zijn te vinden op www.bimibroccoli.nl.

ENJOY!

Info

Gepost: 02-jul
Recept van Nigel van der Horst

VG Mag Recent

Naar VG mag