De vanzelfsprekendheid van sport – en rennend kinderen steunen in Guatemala

Als cultureel antropoloog is er niet veel dat mij meer fascineert dan hoe de culturen en sociale omgevingen waarin wij opgroeien ons vormen tot wie wij zijn. Ook de sportwereld is een interessante omgeving om vanuit dit perspectief te bekijken. Zowel de reden waarom mensen sporten, wanneer, met wie en hoe, zijn cultureel bepaald – net als het idee van een sportschool zelf. Terwijl de ‘sportschool-cultuur’ een boeiend onderwerp is om over te schrijven, wil ik eerst kort aankaarten hoe je omgeving de vanzelfsprekendheid van sport kan beïnvloeden.

Zelf verhuisde ik op mijn elfde van Duitsland naar Nederland. Hoewel we het hier hebben over kansrijke landen die veel op elkaar lijken, merkte ik ook gauw genoeg verschillen op. In mijn nieuwe thuisland deden vrijwel al mijn klasgenoten aan minstens één sport – sommigen zelfs twee. Behalve paardrijden (wat voor mij toch echt meer om de dieren draaide dan om de sport zelf) had ik tot die tijd nooit bewust stilgestaan bij de vraag of ik sporten leuk vond, of ik er goed in was en of ik het belangrijk vond. Mijn ouders, van Poolse afkomst, zijn gemiddeld sportief, maar een alledaags thema was het nooit. In Nederland merkte ik tijdens de gymlessen snel dat ik achter liep op mijn klasgenoten – zowel letterlijk als figuurlijk. Hierdoor beleefde ik er weinig plezier aan en begon ik alles rondom sport te ontlopen. Het fanatisme rondom hockey-, tennis-, voetbal-, korfbal-, dans-, en turnclubs bereikte mij daardoor pas op een latere leeftijd en sporten leuk vinden moest ik mijzelf echt aanleren. Terwijl ik mij vandaag geen leven meer zonder kan voorstellen, vraag ik me wel af in hoeverre deze (zelfs kleine) culturele verschillen een invloed hebben op hoe kinderen sport ervaren – en dit zelf ook weer doorgeven aan volgende generaties.

Volgens bewegingswetenschapper en mede-bedenker van het Vondelgym Speelkwartier Mai Chin a Paw is regelmatige lichaamsbeweging essentieel voor de optimale ontwikkeling van een kind, op zowel psychosociaal, motorisch als cognitief gebied. Terwijl dit waarschijnlijk voor veel van ons als vanzelfsprekend wordt gezien, behoren op veel plekken ter wereld zorgen rondom gezonde voeding en genoeg beweging helaas nog tot luxeproblemen. Zo ook in Guatemala. De stichting waarvoor ik naast Vondelgym werk, Niños de Guatemala, zet zich al tien jaar in voor kwalitatief onderwijs in Guatemala. Dit gaat ontzettend goed en inmiddels gaan er meer dan 500 kinderen naar onze scholen.

Maar ook wanneer goed onderwijs wordt aangeboden kan een gebrek aan gezonde voeding en beweging leiden tot schoolverzuim, ondervoeding en concentratiestoornissen. Om dit te verhelpen heeft Niños het Food & Health Programma geïntroduceerd. Hierdoor worden op onze scholen onder andere dagelijks verse maaltijden aangeboden. Ook zijn we in 2018gestart met meer fysieke activiteiten. De leerlingen hebben niet, zoals kinderen in Nederland vaak wel, de mogelijkheid om lid te worden bij een sportvereniging. Daarnaast is sporten ook niet erg ingebed in de cultuur van de gemeenschappen van onze scholen. Wij proberen aan deze situatie een positieve bijdrage te leveren door samen te werken met de gemeenschappen – zonder hen het Nederlandse ideaalbeeld rondom sport op te leggen.

Als resultaat geven de docenten nu één keer per week gymactiviteiten op het schoolplein. Terwijl dit stappen in de goede richting zijn, kan de leeromgeving nog veel gezonder en sportiever. Maar wél op de manier hoe het bij de sociale en culturele omgeving van de leerlingen past, zodat zij het belang van sporten en gezonde voeding ook weer met plezier door kunnen geven aan de volgende generaties.

Om geld op te halen voor het Food & Health Programma loopt Niños de Guatemala dit jaar weer mee met de Dam tot Damloop. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar fanatieke lopers die het leuk vinden om mee te rennen. Wil jij ook meedoen en zo de leerlingen op onze scholen steunen? Meld je dan hier aan:

https://inschrijven.nl/form/2019092200902-nl

Voor meer info:

https://ninosdeguatemala.org/event/dam-tot-damloop-2019/

Met vragen kun je mij ook mailen op o.plonska@ninosdeguatemala.org

Info

Gepost: 31-jul
Door Ola Plonska

VG Mag Recent

Naar VG mag