Duizenden blokkies om

(Still uit de film 3100: Run and Become, link naar de trailer onderaan de tekst)

Een vrouw en zeven mannen liepen de afgelopen 52 dagen van ’s ochtends 6 tot middernacht rondjes van 882 meter in de New Yorkse wijk Queens. Binnen die 52 dagen legden ze 3100 mijl af, 5000 kilometer. Om het even iets tastbaarder te maken: dat betekent elke dag iets meer dan 96 kilometer lopen. Laat dat eens tot je doordringen.

 

Dit gekkenwerk heet de Sri Chinmoy Self Transcendence 3100 Mile Race, ‘the world’s longest certified road race’. Het was dit jaar de 23e keer dat een klein clubje boeddhistische ultralopers de reis ondernam. Het was de Fin Asprinahal Aalto die na 47 dagen 1 uur en 39 seconden als eerste de 3100 mijl volmaakte. Asprinahal, geboren als Pekka, won voor de achtste keer en heeft de race inmiddels 15 keer gefinisht. Dat betekent dat hij inmiddels 75000 kilometer heeft afgelegd over hetzelfde stuk plaveisel in New York. De omtrek van de aarde is 40000 kilometer. Just sayin’.

Na het ‘hoe dan?’ moet wel het ‘waarom?’ volgen als je al die getallen tot je laat doordringen. Het antwoord op die vraag is dan ook wat de langste gecertificeerde wegwedstrijd onderscheidt van alle andere foot races. Er is geen prijzengeld en het is dat jij nu mijn blog leest, anders had je waarschijnlijk nooit van de Sri Chninmoy Self Transcendence 3100 Mile Race gehoord. Het gaat de lopers om de innerlijke race, het overstijgen van het lichamelijke en het geestelijke, het ongedachte doen. “This is the only race in the world that can guarantee to the runners that you will be changed and you will be changed for the better”, stelt de organisatie dan ook.

Overigens kun je ook in Nederland meedoen aan hardloopwedstrijden die zijn georganiseerd door het Sri Chinmoy Running team. Twee keer per jaar in het Amsterdamse Bos. Check it out!

De naamgever van de wedstrijd, goeroe Sri Chinmoy (1931-2007), wijdde zijn leven aan het brengen van vrede. Dat zou moeten beginnen op persoonlijk niveau, in een ieders hart, en dit was te bereiken door meditatie, muziek, poëzie en andere kunsten én door sport. Sri Chinmoy werd zelf fervent hardloper en legde zich op zijn oude dag toe op powerliften. Dat lees je goed. Ik raad je van harte aan even down the rabbit hole te gaan en een en ander te lezen over deze bijzondere, charismatische goeroe en atleet.

Onlangs is een documentaire verschenen 3100: Run and Become, waarin de race en de deelnemers worden uitgelicht. Sanjay Rawal, volgeling van Sri Chinmoy, de maker gaat daarnaast opzoek naar de spirituele betekenis van (hard)lopen in verschillende culturen. Hij bezoekt een stam in de Kalahari-woestijn waar de mannen hardlopend hun prooi volgen tot die er dood bij neervalt. Het verhaal over de Japanse monniken die een voettocht afleggen die bij elkaar duizend dagen in beslag neemt. Magisch. Een Navajo vertelt hem over hoe het rennen voelt alsof hij met zijn voeten Moeder Aarde begroet en met zijn adem ‘Father Sky’. “What do the birds do when the sun comes up? They sing! The flowers? They open up! What do the Navajo people do when the sun comes up? They run! To the east to meet the sun.” Dat is toch prachtig?

Misschien vind je het overdreven om zoveel waarde te hechten aan een fysieke activiteit, die activiteit zelfs te verheffen tot een spirituele praktijk. Maar iedereen die wel eens al hardlopend de zon heeft zien opkomen boven een weiland of de bomen van een park weet wel beter. Het is een prachtig ding. Daarom: run and become!

Info

Gepost: 07-aug
Door Klaas Boomsma

VG Mag Recent

Naar VG mag