Fabel: je kunt plaatselijk vet verliezen.

Was het maar zo’n feest.
Waar zou zo’n feest helemaal top zijn? Juist, de buikspieren.
Laten we een kijkje gaan nemen naar één van de onderzoeken die dit heeft bekeken.

Dit was een redelijk recente studie uit 2011 met als onderzoeksvraag: Wat is het effect van abdominale (buikspieren) oefeningen op abdominaal vet.
De groep bestond uit 24 gezonde mensen tussen de 24 en 40 met een inactieve levensstijl. Ze werden per toeval ingedeeld in twee groepen: de Controle Groep, die dus niks deden, en de Buikspieroefening Groep. De laatste groep deed 7 verschillende buikspieroefeningen, voor 2 sets van 10 herhalingen, 4-5 dagen in de week voor 6 weken lang.
Beide groepen hadden een energieneutraal dieet, geen overschot of tekort dus.

Na 6 weken ploeteren was het resultaat als volgt:

  • Geen significant effect op lichaamsgewicht
  • Geen significant effect op het vetpercentage
  • Geen significant effect op buikomtrek
  • Geen significant effect op plaatselijke huidplooimetingen
  • De Buikspieroefening Groep kon een significante hoeveelheid sit-ups meer doen dan de Controle Groep na de 6 weken.

Conclusie: Zes weken abdominale oefeningen alleen zijn niet genoeg om vet te verliezen in de buikstreek, maar zijn wel goed om je buikspieruithoudingsvermogen te vergroten.

Een ander intuïtief voorbeeld zijn (semi)professionele tennisspelers. Die hebben bijna allemaal een dominante arm waar ze veel meer mee spelen. Als je plaatselijk vet zou kunnen verbranden door een bepaald lichaamsdeel meer te trainen dan zou dan de dominante arm minder vet moeten zijn. Daar hebben ze naar gekeken en moesten de conclusie trekken dat de dominante arm wel meer spiemassa had, maar niet minder vetmassa.

Kortom, koop geen Abtronic op Tell Sell. Doe geen honderden extra reps op buikspier oefeningen om je blokjes tevoorschijn te tonen. Als je echt wilt afslanken dan moet je voor een langere periode in een calorietekort eten. Zoek een duurzame manier om dat te doen en misschien het allerbelangrijkste: heb geduld.