Gyms zijn niet belangrijk. Community wel.

We hebben niet zoveel keuze gehad, de afgelopen maanden. We konden eventjes niet meer de gym in en moesten we wel thuis of buiten sporten. Prima, voor nu, want thuis en buiten kun je heel goed fit worden en blijven. Maar zelfs in deze uitzonderlijke situatie is het goed om deel uit te (blijven) maken van de community die bij een gym hoort.

Je bent je omgeving

‘No drill sergeant, motivational speaker, no amount of willpower, will get you the same level of hard work and intensity than a stopwatch and a whiteboard will,’ zei de bekende Crossfit-coach Ben Bergeron laatst in zijn podcast[1]. Daarmee doelde hij natuurlijk vooral op de competitieve drang die veel Crossfit-atleten bezitten. De behoefte om de beste, snelste en sterkste te zijn wakkert in veel sporters nét wat meer vuur aan.

En ook na afloop van de WOD levert het meer op om sociaal te doen: uit onderzoek is gebleken dat de ratio tussen testosteron en cortisol gunstiger uitvalt bij atleten die post-training hun tijd doorbrachten in een omgeving van vrienden dan bij atleten die tijd doorbrachten in een neutrale omgeving (met vreemden)[2]. En laat die ratio nou net een goede indicator zijn van systemisch herstel – essentieel na een workout of trainingsessie.

Er is nog meer bewijs voor de positieve invloed van sociaal sporten. Uit een meta-analyse van Medicine & Science in Sports & Exercise blijkt dat zo’n beetje elk onderzoek naar de omgevingsfactoren die van invloed zijn op lichamelijke activiteit ‘sociale steun’ aanwijst als een positieve invloedsfactor[3]. Zo’n ‘ecologische’ blik op lichaamsbeweging is vandaag de dag gangbaar in de wetenschap: als individu ben je de som der delen van je omgeving.

Het heeft allemaal met extrinsieke en intrinsieke motivatie te maken. Intrinsieke motivatie zit in jezelf: je doet iets omdat je het zelf wilt. Extrinsieke motivatie heeft met alles om je heen te maken. Het komt tot stand door de smoothie die na je

workout als beloning op je staat te wachten, de coach die je uitdaagt en, misschien nog wel boven alles: de vrienden die je aanmoedigen.  

Want daar is misschien wel waar het op neerkomt. In een goede gym voel je je gesteund, geborgen en zelfverzekerd. Je kunt er lachen en zweten en helemaal uitgeteld in een hoekje gaan liggen. Je komt er samen met vrienden en deelt er lief en leed – door de dagen, maanden en jaren heen. En dat geval kan ervoor zorgen dat je boven jezelf uit gaat stijgen. Dat gevoel overstijgt de fysieke locatie en raakt aan iets veel groters.

 

Community

We mogen binnenkort weer buiten sporten. Maar het lijkt erop dat de sportscholen voorlopig nog niet helemaal open kunnen. In elk geval deels zullen we nog even verder moeten gaan met resistance bands, rugtassen vol boeken en hier een daar een dumbell.

Natuurlijk is het een gemis dat we de gym niet fysiek binnen kunnen lopen en gebruik kunnen maken van de barbells, rekken en loopbanden die daar zo handig voor ons klaar staan. Maar laat het duidelijk zijn dat die materiële dingen nog niet eens het belangrijkst zijn. Wat een sportschool of sportvereniging echt onmisbaar maakt voor iedereen die van bewegen houdt, is dat je er onderdeel kan uitmaken van een groter geheel.

Sporters doen er daarom goed aan om zich tijdens deze periode te blijven verbinden aan hun gym – ook al ben je nu wat sporten betreft wat vaker op jezelf aangewezen. Of dat nu in de vorm is van meedoen aan Zoom- of Instagram-workouts, je scores ergens posten of het thuis aanhouden van de programmering van je favoriete trainers.

Wat of je nu bewust een teamsport doet of liever in je eentje aan gewichten hangt: samen haal je zoveel meer uit sporten.

 


[1] Bergeron, Ben. Chasing Excellence. ‘Episode: How to Keep the Training Intensity High at Home’. Link: https://www.youtube.com/watch?v=zSlBXH53yRg

[2] Stulberg, Brad. Peak Performance: Elevate your Game, Avoid Burnout and Thrive with the New Science of Success. P. 100.

[3] Trost, S. e.a.: ‘Correlates of Adults’ Participation in Physical Activity: Review and Update’. In: Medicine & Science in Sports & Exercise 34 (12) 2003. https://www.researchgate.net/publication/11001088_Correlates_of_adults’_participation_in_physical_activity_Review_and_update

Info

Gepost: 13-mei
Door Elko Born

VG Mag Recent

Naar VG mag