Harder is niet beter

Foto: Leonhard Foeger/Reuters

Eliud Kipchoge moest op zaterdag 12 oktober 101 seconden van zijn snelste marathontijd aflopen om geschiedenis te schrijven. Hij liep nog veel harder en verbeterde zijn persoonlijke record van 2:01,39 naar 1:59,40. Hij ging weg op een streeftijd van 1:59,50, wat correspondeert met een tempo van 2 minuut 50 seconden per kilometer. Toen hij zijn wereldrecord liep in 2018 deed hij dat op een tempo van 2:53 minuut per kilometer. Kipchoge, de grootste marathonloper ever, wist dus dat hij drie seconden per kilometer harder moest lopen.

Dat Kipchoge weet hoe je je voorbereidt op een marathon en hoe je die succesvol tot een einde brengt, is duidelijk. Hij liep er twaalf in wedstrijdverband en werd één keer tweede. Hij verloor in 2013 van de toenmalige koning Wilson Kipsang. De andere elf won hij.

Maar in Wenen moest het harder dan ooit, harder dan tot voor kort voor mogelijk werd gehouden. Met het project INEOS159 waren vele miljoenen gemoeid. De organisatie had 41 tempomakers ingevlogen die Kipchoge moesten helpen de 2 uurgrens te doorbreken en dat waren bepaald geen koekenbakkers. Wereldkampioenen, Olympische medaillewinnaars; allemaal naar Wenen gekomen voor dit megaproject. Kun je je voorstellen wat een druk er rustte op de schouders van die ogenschijnlijk zo kalme Keniaan? Dit project was too big to fail.

Weet je wat Kipchoge in de voorbereiding anders deed dan voor zijn vorige marathon?

Helemaal niets.

Trainingsmaatje en Nederlands marathonkampioen Abdi Nageeye vertelde daarover in De Pacer, de hardlooppodcast van AD. “Gewoon dezelfde dingen blijven doen, dan word je vanzelf beter.” Kipchoge weet wat werkt en heeft daar vertrouwen in. Voorafgaand aan zijn eerdere Breaking2-poging werd hem ook gevraagd wat hij anders had gedaan om hard genoeg te kunnen lopen. Het enige verschil was zijn mindset; de wil en de intentie om een bepaald tempo per kilometer te lopen. Die training klopte al. Als je daarmee op de goede weg bent en je raakt niet geblesseerd, word je steeds beter. Daarvoor hoef je niet iets anders te gaan doen, hoef je niet harder te trainen.

Dat is een van de moeilijkste dingen om te bevatten voor iedereen die zichzelf wil verbeteren. Inzien dat harder trainen absoluut niet de belangrijkste voorwaarde is voor verbetering van je persoonlijk record. We zijn zo geconditioneerd om te denken dat als we maar harder gas geven – in alles wat we doen – we ook een beter resultaat bereiken. Voor mensen die al heel hard werken of pittig trainen is het tegenovergestelde waar. Nog harder betekent meestal verslechtering. Een wijze les van Eliud ‘de filosoof’ Kipchoge. Steek die maar in je zak.

Info

Gepost: 30-okt
Door Klaas Boomsma

VG Mag Recent

Naar VG mag