Kim Terpstra’s Vondelgymyogi’s // Martijn

In de yoga lessen die ik bij de VondelGym geef, zijn inmiddels een groot aantal mensen te vinden die ik wekelijks één of meerdere keren mag begeleiden tijdens hun yoga reis. Leuk is bij de VondelGym dat er niet de mensen te vinden zijn die je kan bestempelen als cliche yogis die je overal met hun matjes naar de yoga studios ziet paraderen. Het zijn vaak mensen die de yoga lessen op een andere manier zijn tegengekomen en hebben ontdekt wat het voor hun kan betekenen. Voor mijn blog deze keer heb in Martijn gevraagd zijn verhaal te delen. Hij is zo goed als vanaf het begin bij de yoga lessen in oost te vinden geweest en is een super toegewijde yogis gebleken die, periodes lang, zo ongeveer dagelijks in de les staat en stond. Inmiddels heeft hij het aantal lessen iets ingeperkt, aangezien hij er nog wat andere sportliefdes bij heeft ontwikkeld, maar ik was erg benieuwd naar zijn verhalen.
Wat ik leuk vond om te horen is dat hij ontzettend veel soorten sport te revue heeft laten passeren, maar dat de meesten maar een korte periode leuk voor hem bleven. Hij is geboren in Amstelveen waar iedereen op hockey zat, dus dat heeft hij ook uitgeprobeerd. Daarnaast is hij aan het basketballen gegaan, heeft zich gewaagd aan vechtsporten, veel uitgeprobeerd met skaten en ook capoeira en American football hebben een tijdje op het schema gestaan. Tegenwoordig heeft hij samen met aantal collega’s een passie voor fietsen gevonden. Ze hebben een ambitieus groepje waar ze fixed gear wedstrijden meer houden en waarbij de adrenaline tot grote hoogte stijgt. Verder doet hij personal training en krachttraining en het idee blijft wel om sowieso 4-5 keer per week sporten. Naast al deze activiteiten heeft hij inmiddels al jaren de yoga op zijn menu staan. Toch is het vaak zo dat je niet ‘op yoga’ gaat, zoals je dat bij andere sporten doet. Zo ook Martijn niet. Hierbij hoe zijn wegen naar de yoga hebben geleid.

 

 

In zijn jonge jaren was het leven best een beetje roerig en wild. Hij is destijds aan een Heao opleiding begonnen, maar heeft deze niet niet afgemaakt. Hij was in die periode vooral de bloemetjes aan het buiten zetten en waar zijn motivatie, interesses en ambities lagen was nog niet helemaal duidelijk. Hij vond een baan in de advertentie verkoop, maar hij was hierdoor al snel verveeld en het was duidelijk hij dit niet veel langer ging blijven doen. Via via vond hij een leuke plek bij Martinair als cabine personeel. Dit was een goede zet, hij had er plezier in en vliegen bracht op veel mooie plekken en belangrijker, het bracht hem wat rust in zijn leven. 6 jaar lang heeft hij daarna bij KLM gezeten en hij heeft zo zo’n beetje de hele aardbol wel gezien. Maar na die jaren merkte hij dat het opwindende er inmiddels wel van af was.
In die periode was het internet net in opkomst. Dit vond hij uitermate interessant, is erin gedoken en heeft zichzelf geleerd te programmeren. Er was een enorme schreeuw naar ICT personeel, hij heeft de carrière switch gemaakt en is in het diepe gesprongen. Hierdoor begon zijn energie weer stromen. Na enige tijd kwam hij terecht op een reclame bureau en daar beviel het hem. Hij werkte hier totdat de financiële crisis de kop op stak en verloor hierdoor zijn baan.  Het bleek vreselijk moeilijk iets nieuws te vinden en deze draai in zijn leven ging hem niet in de koude kleren zitten. Hij kwam in een zwarte periode van zijn leven terecht. Hij was enorm gespannen, onrustig, sliep slecht en had last van paniek aanvallen, omdat angst hem totaal in beslag nam.

 

 

Interesse in yoga was er altijd wel geweest. Een vriend van hem gaf yoga les en in de periode dat het echt slecht met hem ging, dacht hij dat de yoga hem wellicht kon gaan helpen op dit moment om misschien wat rust, overzicht en licht te vinden. Een tijd lang heeft hij Bikram yoga gedaan. Een vaste serie oefeningen, in een hete ruimte. En dat hielp. Al snel werd hij een toegewijd bikram yogi en de yoga werd een deel van zijn dagelijks leven. Na de bikram ervaringen is hij een tijd Ashtanga yoga gaan doen en de effecten van de yoga werden voor hem steeds duidelijker. Het bracht hem rust en zelfvertrouwen. Het brakke gevoel dat hij lang had begon te verdwijnen uit zijn lijf en dat was een enorme verlichting. Hij maakte de prachtige vergelijking dat hij yoga eerst zag als een stuk drijfhout waar hij zich aan vast kon houden, zodat hij net zijn hoofd boven water kon houden. En hoe meer de yoga hem eigen werd, hoe groter en stabieler het stuk werd waaraan hij zich vast kon houden. Het werd een vlot, vervolgens een bootje en uiteindelijk werkt hij aan zijn eigen zeiljacht. De yoga lessen en later ook meditatie hebben hem laten voelen dat het hem enorm veel brengt om goed voor jezelf te zorgen en gezonder te leven. Het voedt van binnen uit.
Inmiddels woont en werkt Martijn vlakbij de VondelGym en is zo terecht gekomen bij de yoga lessen daar. Wat ook een pre was is dat hij nog veel meer kan doen binnen de gym en dat het hem het enthousiasme terug bracht wat hij inmiddels een beetje was verloren bij de statische ashtanga lessen. Afgezien van het feit dat niet alle soorten oefeningen gemakkelijk zijn, vindt hij wel vrijwel alle poses en bewegingen leuk om te doen. De heupopeners zijn moeilijk, met zijn door hemzelf omschreven ‘sprinkhaanpoten’ en wat extra aandacht voor de achterover buigingen is ook belangrijk. De twisted goddess pose, die hij zelf omschreef als de gedraaide sumo houding, is één van zijn favorieten. Hij heeft hard gewerkt aan zijn hoofdstand (sirsasana), die inmiddels volledige onder controle lijkt te zijn en is nu hard bezig zijn balans te gaan vinden in de gevorderde pincha mayurasana (forearmstand). De yoga blijkt voor hem een blijvertje!
Dank je wel voor je mooie verhaal, Martijn!

Info

Gepost: 12-apr
Kim Terpstra's "studenten" vertellen wat yoga voor ze doet

VG Mag Recent

Naar VG mag