Lekker lopen kijken

We worden bruusk met onze neus op deze feiten gedrukt: we weten niets en controle is een illusie. Dat was al zo en het is nu aan ons dat te accepteren. Nog zo’n les: van accepteren en loslaten word je gelukkiger dan van ieder ander ding. Goed, dat gezegd hebbende zitten we mooi thuis voorlopig. Dat is beperkend, maar schept ook allerlei mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor mij om jou wat leuke kijktips te geven!

De documentaire The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young is te vinden op Netflix, maar heb je hoogstwaarschijnlijk al gezien. (Correctie! Staat er niet meer op….) Zo niet; lucky you! Gauw kijken. Over diezelfde illustere, absurde en beestachtige ultra-onderneming gaat ook de documentaire Where Dreams Go To Die: Gary Robbins And The Barkley Marathons. Filmmaker en content creator Ethan Newberry volgt voor deze docu de Canadese ultraloper Gary Robbins in zijn voorbereiding op de Barkleys. Het eind is ongelooflijk. Echt. Verder zijn deze kortere verslagen over de Barkleys de moeite waard: Linkie en linkie.

Een andere filmmaker die ik graag zie is Billy Yang. Zijn korte films leunen vaak behoorlijk op de emotie en dat vinden we in Nederland wel eens too much, maar hé, het is een Amerikaan! En zelf vind ik het totaal niet storend. Yang probeert in zijn films de ziel van de MUT-runner te doorgronden (MUT = mountain ultra trail). Wat drijft een mens om meer dan honderd kilometer door de bergen te rennen? En wie is die mens? Zijn films Life In A Day, over de Western States 100 (linkje) en The Why over de Leadville 100 (link) zou ik zeker even kijken. Ook zeer de moeite waard is het verslag dat hij maakt van drie Amerikaanse atleten tijdens de Ultra Trail de Mont Blanc in 2015 (linkie). Drie jaar later volgde hij een van hen, Zach Miller, nogmaals tijdens de UTMB (linkje).

Als je dit allemaal hebt gekeken en je eerste mountain ultra aan het plannen bent, is het de hoogste tijd voor wat extra motivatie en inspiratie. Daar leent zich het volgende YouTube-tweeluik heel goed voor. Hoofdpersoon is Craig Curley, een hardloper uit het Navajo-reservaat in Arizona. Kijk zelf maar: deel 1 en deel 2

Het Amerikaanse atletiekplatform FloTrack publiceerde tot een paar jaar geleden iedere woensdag een aflevering van Workout Wednesday, trainingsvideo’s van lopers op allerlei niveaus; van high school tot profs. Ik mag er graag naar kijken. Google op Flotrack en Workout Wednesday en je zit de komende tijd geramd.

Zoals je ziet is heel veel van dit materiaal Amerikaans. Die zijn nu eenmaal onovertroffen in het in beeld brengen van sport. Maar ik heb ook nog een hele mooie documentaire van eigen bodem voor je. Natuurlijk van Andere Tijden Sport. Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel. Docu Over een geschiedenisleraar die in 1974 in 19 dagen van Hoek van Holland naar Stockholm liep. Twee marathons per dag. Wat een man, die Knippenberg (19 april 1948 – 23 november 1995). Tot op de dag van vandaag inspireert hij de Nederlandse ultra-scene. Van hem is dit citaat: “Lopen is geen sport maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is daarom Kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes.” En zo is het.

Als je gaat lopen, doe het alleen en in alle rust. Verder lekker binnen blijven, lieve mensen!

Foto: Patrick van Iersel
Tekst: Klaas Boomsma

Info

Gepost: 26-mrt
Door Klaas Boomsma

VG Mag Recent

Naar VG mag