Littekens behandelen volgens de Chinese Geneeswijzen

Dit keer haak ik even in op een eerder geschreven blog van Sterkher. Dat ging over het goed verzorgen van het litteken na een keizersnede. Check dat nog even als je daar iets meer over wil lezen, want er staan fijne tips in.

Ik ben het helemaal met haar eens als het gaat om te weinig nazorg op het gebied van het goed helen en behandelen van littekens. Als Shiatsu therapeut werk ik volgens de Chinese Geneeswijzen en dit is de hoe er tegen het behandelen van littekens aan gekeken wordt.

 

Allereerst is het goed om te weten dat je, ook als je een litteken hebt wat er al jaren zit, er nog iets aan kan doen. Zelfs als jouw litteken bijna niet meer zichtbaar is kan er toch nog onderhuids weefsel aangedaan zijn.

 

Het is zo dat de meeste mensen na een operatie, ongeluk of insectenbeet niet meer letten op hoe het litteken heelt. Als het dicht is is dat goed genoeg. Maar het kan nog jaren na de operatie pijnlijk of juist gevoelloos aanvoelen, jeuken of gezwollen zijn. De verandering in het weefsel kan verstoringen geven in de energiestroom van de energiebanen.

Alleen een kijkoperatie in de knie om te bekijken of het echt eens open moet kan al gedoe geven. Het kan zelfs lijden tot pijn in de knie terwijl er niks gevonden was tijdens die kijkoperatie. Klachten hierna kunnen zijn: mobiliteitsproblemen, stijfheid of zwakte, kuitkrampen, verminderde bloedcirculatie onder de knie, heup- of liespijn.

Bij een keizersnede of andere grote buikoperatie zijn de littekens vaak heel groot en diep en wordt door meerdere weefsellagen en meridianen(energiebanen) gesneden, waardoor er allerhande klachten kunnen ontstaan zoals: darmklachten, hernia, bekkenklachten, buikpijn, uitstraling naar benen of rug, maar ook nekklachten of benauwdheid.

 

Wat kan je doen als je ergens een litteken hebt?

Als de wond echt dicht is na een operatie of ongeluk kan je smeren met Arnica zalf. Dit kan je ook gebruiken als jouw litteken er al een aantal jaar zit en nog steeds gevoelig is. Arnicazalf gebruiken kan helpen, omdat je het weefsel ook direct masseert, maar er bestaan ook druppels en pillen die van binnenuit erg goed helpen bij het weefselherstel.

 

Heb je dit al enige tijd consequent behandelt maar blijf je nog klachten houden?

Littekens kunnen ontstoort worden door middel van Japanse Acupuntuur technieken. Dit gebruik ik als aanvulling op de Shiatsu therapie. Door kleine naaldjes te gebruiken en daarmee het litteken te ontstoren zal de stroom weer op gang komen en klachten zullen daardoor verminderen of zelfs oplossen.

 

Laatst kwam er een dame langs met een keizersneelitteken wat ook allerlei klachten als hernia had veroorzaakt. Na 2 behandelingen voelde het litteken weer heel zacht aan. Dat was al 28 jaar niet zo geweest.

Welk litteken op jouw lichaam mag nog wel wat extra aandacht krijgen?

 

Over Emma

Behandelingen bij Emma zijn te boeken in het rooster onder het kopje “Health”.

 

Info

Gepost: 08-feb
Door Shiatsutherapeut Emma Hollander

VG Mag Recent

Naar VG mag