Ode aan de Dam tot Damloop

Foto: Sukru Mese

Eerder vertelde ik hier over mijn haat-liefdeverhouding met de Dam tot Damloop. De drukte, het gedoe. Ik schreef al eens een blogje met tips, net zoals iedere andere hardloopschrijver in Nederland. Maar dit jaar doe ik dat niet. Het voelt anders deze editie. Ik heb er gewoon alleen maar zin in, anders niks!

“Het voelt anders deze editie. Ik heb er gewoon alleen maar zin in, anders niks!” 

Want hoe mooi is het dat er aanstaand weekend ruim 60.000 mensen een eind gaan rennen? Vorig jaar gingen er in totaal 62.209 startnummers de deur uit. Iets meer dan 13.000 voor de Dam tot Dam by Night, 8 kilometer op de zaterdagavond. Bijna 4.000 kinderen die meededen aan een van de kinderlopen en tegen de 45.000 hardlopers die kozen voor de tien Engelse mijl van Amsterdam naar Zaandam. Nog even: 45.000! Dat is toch prachtig?

De Dam tot Damloop is me er eentje. Ten eerste is het een van de weinige grote ‘point-to-point’-lopen die we in Nederland hebben, sowieso de grootste. Je loopt van de Piet Heinkade in Amsterdam naar het centrum van Zaandam, dat bij hoge uitzondering een keer kolkt. Heb je wind mee naar Zaandam, dan heb je mazzel. Terug naar Amsterdam ga je – medaille om je nek – in een volle zweterige bus en dat is elke keer weer veel minder erg dan je van tevoren verwacht.

Dan de drukte. Tuurlijk, dat kan ook heel vervelend zijn. Om een pr te lopen tijdens de Dam tot Dam moet je of een beetje mazzel hebben met je starttijd óf een wedstrijdlicentie hebben zodat je vlak achter de toplopers aan mag starten. Dat zit er voor de meesten van ons niet in. Dus wees verstandig; zie je dat het echt te druk is om vol gas van dam tot dam te rennen, focus je dan op lekker lopen en maak er een feestje van!

Want daarin is de Dam tot Damloop echt uniek. Er is geen loop in Nederland waarbij zoveel volk langs de kant staat. Vooral in Noord en Zaandam loop je min of meer door een kroeg. Lekker muziekje erbij, partytenten in de tuinen en te dikke mannen met een sjekkie in de bek die je voorzien van hardloopadvies. Heerlijk. Zelfs vorig jaar, toen de regen met bakken uit de hemel kwam, stond er volop publiek langs de route.

Eerder deze week zou het nog 26 graden worden. Net zag ik dat weeronline.nl nu 22 als maximumtemperatuur geeft en Buienradar 24. Dat gaat helemaal de goeie kant op, joh!

Heel veel plezier zondag!