Plantaardig eten is top

Onlangs bij de maandelijkse Q&A van Vondelgym op Instagram kregen we veel vragen over plantaardige eetpatronen, vegetarisch en vegan, en of dat dan samengaat met sporten en waar je dan aan moet denken.

Dat gaat zeker goed samen. Er zijn super veel topatleten, we hebben er zelf natuurlijk twee, die excelleren met een plantaardig eetpatroon. Belangrijk, net zoals met elk voedingspatroon, is dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Dat betekent dat je genoeg eiwitten, vetten (o.a. omega 3 vetten), alle vitamines en mineralen, vezels wilt binnen krijgen.
Je wilt jezelf dusdanig voeden dat je goed kan presteren en dat je jouw doelen kan behalen. Dat kan met een omnivoor patroon (dus ook dierlijke producten), maar ook prima met een deels of volledig plantaardig voedingspatroon.

Als er één ding is waar bijna iedereen over eens is in de wereld qua voeding is dat groenten eten gezond voor je is. Vitamines, mineralen, vezels, verzadiging, vocht, allemaal dingen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid! Verder kan je ook alle macronutriënten, proteïne, vet, koolhydraten, eruit halen. Hier zitten wel een paar haken en ogen aan.

Wat veel mensen lastig vinden is genoeg proteïne/eiwitten eten. Vooral als je veganistisch eet kan het een stuk lastiger zijn om genoeg eiwitten binnen te krijgen.
Als vegetariër kan je nog eieren en melkproducten eten. Daarmee, of in combinatie met plantaardige bronnen, kan makkelijk genoeg proteïne, calcium en vitamine B12 binnen krijgen. Dat kan een stuk moeilijker zijn met een veganistisch eetpatroon als je er niet op let. Vooral B12 is vaak handig om te supplementeren. Soms is een omega 3 of ijzer supplement ook nog een goed idee. Het handigste is natuurlijk om een bloedtest te laten doen bij de huisarts als je vermoed dat je sommige voedingsstoffen te weinig binnen krijgt.

Als we aan veganistische eiwitbronnen denken dan hebben we de volgende bedacht. Tempeh, tofu, seitan, edamame, bonen, peulvruchten, pulled oats, zaden, noten(boters), vleesvervangers en plantaardig eiwitpoeder. Kies verder voor eiwitrijke (pseudo) granen zoals quinoa, havermout en rijst. Blijf je wel bewust van de caloriedichtheid van sommige producten. Je kunt dit nog verder aanvullen met relatief eiwitrijke groenten zoals taugé, champignons, spinazie, spruiten, asperges.

Als we naar Nederland kijken doen we het echter niet geweldig qua groenten en fruit. Slechts 16% van de volwassen Nederlanders eet genoeg, 200 gram, groenten per dag en slechts 13% van de volwassen Nederlanders eet genoeg, ook 200 gram, fruit per dag.
Dat is best wel schrikbarend, helemaal omdat ze ook heel erg goed kunnen bijdragen aan gewichtsverlies door verzadiging te stimuleren zonder veel calorieën toe te voegen. Nou zijn 50% van alle volwassen Nederlanders te zwaar. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan het feit dat we te weinig groenten en fruit eten met z’n allen, maar als we dat nou wel zouden doen- of zelfs meer dan genoeg- dan zou dat zeker kunnen helpen met het proces.

Een plantaardig eetpatroon kan dus heel gezond zijn en gaat goed samen met veel trainen mits je er een beetje over nadenkt en alle juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Dat geldt natuurlijk ook voor een eetpatroon waar wel dierlijke producten inzitten.
Overgewicht is ongezond en met een plantaardig voedingspatroon is het vaak makkelijk om af te slanken, omdat de meeste groenten een lage caloriedichtheid hebben en goed bijdragen aan verzadiging. Een vegan brownie is echter nog steeds een brownie en waarschijnlijk heel lekker en caloriedicht. Laat je dus niet voor de gek houden dat alles wat vegetarisch of vegan gezond is.
Gelukkig hoef je niet alleen maar gezonde dingen te eten om gezond te zijn!

Info

Gepost: 18-dec
Door voedingsdeskundige Nurdin Pattipilohy

VG Mag Recent

Naar VG mag