Stress! De Oosterse versus Westerse kijk

In de Chinese Geneeswijzen wordt gewerkt met de seizoenen en daarbij horende elementen. De Lente is in aantocht en daarbij hoort het element Hout. De energie(Qi) kan je vergelijken met kracht in voorjaarsbollen die opeens hun kop boven de grond steken, terrassen in de zon die plots vol zitten, motorrijders die hun motor weer uit de stalling halen en lekker het gas opendraaien. Je merkt het vast ook al wel in jezelf dat er een energie borrelt van binnen die naar buiten wil. Dát is precies de energie die bij de Lente hoort.

De Lever- en Galblaasenergie horen in het Hout-element. De Lever-qi zorgt dat de Qi-stroom op gang blijft en in de juiste richting blijft stromen. Een soort verkeersregelaar in ons lichaam. Hij levert de aandrijving, de dynamiek voor plannen, overleg en beslissingen. Irritatie kan er voor zorgen dat de Lever-Qi stagneert; dat is allemaal niet zo erg als het snel weer normaal wordt, maar bij te veel irritatie, prikkelbaarheid of woede zal de Qi toch wel moeite hebben om alles te laten stromen. Dan ontstaat er stress in het hoofd van de verkeersregelaar. Bij zo’n verstoorde stroom kan je last krijgen van je boven- of onderbuik, in de hals en keel en in het hoofd. Dit zijn ook vaak de gebieden waar je klachten kan ervaren als veel stress hebt.

Nu is stress op zich niet heel slecht en het maakt dat je beter gaat presteren op de momenten dat je het nodig hebt. Bijvoorbeeld kort voor een deadline of congres waar je moet spreken kan je meer stress voelen. Hoe voelt stress voor jou? Of heb je het gevoel dat je niet zo gestrest bent, maar heb je wel last van bovengenoemde klachten?

 

Hoe werkt dit Westers gezien in ons lichaam?

We weten inmiddels allemaal wel dat een té lange periode van stress kan lijden tot een Burn-Out. Het begint met de Alarmfase. Dit is de fase die je kan vergelijken met wat hierboven beschreven staat en waar je weer van herstelt als de deadline gehaald is en het weer even rustiger wordt. Maar komt die herstelfase niet en blijf je maar in dezelfde stressmodus doorgaan dan komt lichaam in de weerstandsfase.

De Weerstandsfasekan je heel lang volhouden en het voelt eigenlijk alsof je in een flow zit; wat natuurlijk een heerlijk gevoel geeft. Ondertussen zijn er in ons lichaam wel allemaal stoffen/hormonen aan het werk om te proberen alles in evenwicht te houden. Als je hoofd het niet doet dan doet je lijf het wel. Je kan last krijgen van geheugenproblemen, schade aan je immuunsysteem en angststoornissen. Tegelijkertijd heb je veel behoefte aan zout of zoet eten, meer koffie, behoefte aan alcohol om te kunnen ontspannen.

Maar op enig moment heb je de limiet bereikt en kom je in de Uitputtingsfaseterecht en loop je het risico op een Burn-out. Enkele fysieke klachten zijn: hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, verlaagde weerstand. Emotioneel kan je stemmingswisselingen, irritatie, angst of paniekaanvallen ervaren.

 

3 tips om stress te verminderen

Ga weer luisteren naar je lichaam! Je bent niet alleen een hoofd met daaronder een lichaam wat een handig gebruiksvoorwerp is tijdens je werkzaamheden. Eet op gezette tijden en neem er echt de tijd voor. Ga op tijd naar bed. Kortom; geef structuur aan je dag.

Ga leuke dingen doen. Het is zo verleidelijk om die afspraak met die vriend of vriendin af te zeggen, omdat je zo moe bent, maar dit geeft je energie op een heel ander niveau en het leidt af van de sombere gedachten en je kan weer eens gezellig lachen. Lachen is gezond!

Vraag hulp. Als het niet uit jezelf lukt om bovenstaande tips in de praktijk te brengen vraag dan hulp van je omgeving of van een coach. Shiatsu kan helpen lichaam en geest weer in balans te brengen; je lichaamsbewustzijn weer terug te vinden, waardoor je beter kan aanvoelen waar jouw grens ligt. En het zorgt ook dat de gestagneerde energie weer kan stromen, waardoor stress gerelateerde klachten verminderen of zelfs oplossen.

Use your energy wisely!

 

Info

Gepost: 01-mrt
Door Emma Hollander // Shiatsutherapeut

VG Mag Recent

Naar VG mag