Yoga voor Saskia & Nick

Iedereen begint zijn of haar yoga reis met een andere intentie, met andere wensen en met andere verwachtingen. Je kunt op zoek zijn naar een goede lichamelijke workout, je kunt wat dieper willen gaan graven in jezelf, misschien ben je er op uit om lekker flexibel te of sterker te worden of heb je naast de hectiek van het dagelijks leven behoefte aan een beetje rust en wat aandacht voor jezelf. En dat is maar een handje vol uit de reusachtige berg aan redenen die ik inmiddels heb mogen horen van mijn mede-yogis en studenten om aan yoga te doen. Binnen de yoga studio’s zijn er vaak een hoop cliches te horen, maar binnen de VondelGym starten mensen vaak met andere intenties die voor mij erg interessant en inspirerend zijn. Het is bijzonder om te horen wat hen heeft bewogen de drempel van de yoga ruimte te trotseren, wat ze verwachtten en wat ze er voor zichzelf uit hebben kunnen halen tot dusver. De komende blogs heb ik daarom gevraagd of een aantal van mijn studenten, die inmiddels hardcore yoga practitioners zijn geworden, hun yoga reis tot nu toe met mij willen delen.
Ik begin deze keer meteen met twee personen, het stel Saskia en Nick. Sowieso heel leuk om tijdens het gesprek en het maken van wat foto’s de interactie tussen hen te kunnen observeren. Doordat ze tijdens de lessen altijd goed gefocust zijn en bezig met zichzelf, kon ik dat eerder niet zien. Heel leuk hoe ze elkaar kunnen aanvullen, bijstaan, kritisch kunnen bekijken en een hoop enthousiasme delen.
Saskia vertelde dat haar vorige baan erg hectisch was en dat dat haar triggerde om yoga te gaan doen. In eerste instantie heeft ze heel random yoga lesjes op YouTube gezocht en is aan de slag gegaan met “YogaWithAdriene” in de huiskamer. De yoga beviel haar zo goed dat de lessen in de Vondelgym ook uitgeprobeerd konden worden. Nick ging bij de VondelGym in eerste instantie fanatiek aan het werk met Jermain en Saskia wilde meer gaan sporten en is gaan boksen, fitnessen en yoga lessen gaan volgen. Yoga werkte voor Saskia zo goed dat ze Nick heeft voorgesteld op mee te gaan naar de lessen. Nick had een mooie basis voor de yoga, doordat hij zich eerder in de Martial Arts had gestort en hij daardoor nog een hoop flexibiliteit, kracht en lichaamsbeheersing heeft.
In eerste instantie kozen ze voor bepaalde yoga lessen omdat de tijden ze goed uitkwamen. Lessen net na werktijd en bijna altijd power yoga lessen. Dat paste goed, omdat de yoga zo ook een werkelijke fysieke workout kon zijn. Er was meer behoefte aan de yang vormen (energiek), dan aan yin (rustig). Beide vonden het al snel heel fijn dat je tijdens de lessen leert naar jezelf te luisteren en dat je je eigen lichaam zo echt leert kennen. Het is een mooie practice na de hele dag op kantoor achter je bureau te hebben gezeten. Bewust worden van je houding. Je gaat rechter staan en lopen, voelt wat er gedurende de dag met je lichaam is gebeurd en je kunt tijdens de les een soort contrast bieden zodat je je lijf wat tegenbeweging krijgt voor de stress en ongemakkelijke houdingen die je zo automatisch aanneemt gedurende je dag. Dit bewustzijn vormt een grote bijdrage aan de totale lichaamscontrole. Om het mee te kunnen nemen van je matje en het deel uit te laten maken van je dagelijks leven is echt een toevoeging, beamen zowel Saskia als Nick. Dat merk je echt en je voelt de veranderingen.
Een interessante discussie ontstaat wanneer Saskia zegt dat ze, door goed te luisteren in de les en door persoonlijke correcties, eigenlijk veel meer kan dan ze eigenlijk had gedacht. Bij veel poses en bewegingen valt voor haar het kwartje wanneer ze de tips en tricks hoort en dit vertaalt in haar lichaam. In eerste instantie snapt Nick wat ze bedoelt, maar bij nader inzien vindt hij het ook verbazingwekkend hoe moeilijk bepaalde dingen in de yoga kunnen zijn, dat het soms een stuk harder knokken is dan verwacht en dat er altijd moeilijkere en intensere varianten zijn, dus dat je niet in een keer op het hoogste treetje van de yogaladder staat. Zo zie je dat verwachtingen, ambitie en mindset ook van grote invloed zijn op hoe je de yoga ervaart. Saskia luistert vooral goed naar zichzelf. Wanneer ze haar eigen Downward Dogs aan het begin van de les en later in de les met elkaar vergelijkt voelt ze duidelijk verschil en vooruitgang.
Nick vindt het leuk om een doel voor ogen te hebben en tijdens een les naar bepaalde, zogenoemde Peak Poses toe te werken. Liefst naar een, in zijn eigen woorden, coole pose toe, die hem naar het volgende level tilt en er lekker impressive uit ziet. Voor hem overlapt het zo ook een beetje met de Martial Arts. Hij is hard aan het werk om zijn Crow Pose (Bakasana) en Headstand (Sirsasana) totaal onder controle te krijgen en te perfectioneren. Saskia vindt Mermaid pose een mooie uitdaging. Beide vinden ze overduidelijk alle Warrior variaties de zwaarste poses in de les. Wanneer je even in de poses blijft beginnen je dijbenen te gloeien, je vergeet helemaal adem te halen en soms begin je te trillen als een rietje. Ze zijn niet de enigen, weet ik uit (eigen) ervaring. En ook de Side Planks (Vasisthasana) zijn zwaar. Balanceren op één hand en voet en je core sterk houden is een houding die in verschillende varianten vaak terug komt in de lessen en zeker geen makkie.
Doordat ze de lessen samen zijn gaan doen is het voor hen ook leuk om thuis af en toe wat te oefenen. Ze kunnen hun eigen ervaringen delen en wanneer ze in hun eentje een les hebben gevolgd kunnen ze thuis aan elkaar laten zien en uitleggen wat ze gedaan hebben en elkaar helpen met oefeningen. Voor mij was het heel leuk om te zien hoe veel plezier ze in de yoga hebben gekregen, wat zij er mee doen en wat zij er allemaal voor zichzelf uit kunnen halen. Het allerbelangrijkste doel van de yoga hebben ze met vlag en wimpel behaald: zorgen dat het jou geeft wat jij op dat moment nodig hebt door heel goed naar jezelf te blijven luisteren en je door niets en niemand af te laten leiden.
Namaste Saskia & Nick!

 

Info

Gepost: 11-jan
“Yoga is the perfect opportunity to be a curiosity about who you are.” ― Jason Crandell

VG Mag Recent

Naar VG mag