Vondelgym Gym Amsterdam Rotterdam CrossFit Boksen Yoga Fitness Circuittraining
Keti Koti 2022 - Doneer aan The Black Archives
Keti Koti 2022 - Doneer aan The Black Archives
Op 1 juli is het Keti Koti (Dia di Abolishon), de dag dat we in Nederland de afschaffing van de slavernij herdenken en vieren.

Op Keti Koti, ‘Ketenen gebroken’ in het Sranantongo, vieren we de vrijheid. Want op deze dag in 1863 schafte Nederland als een van de laatste landen formeel de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen af. Bij wet werden mensen gedwongen om daarna nog eens tien jaar op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus, volgend jaar precies 150 jaar geleden.

We vieren de afschaffing van de slavernij. Maar we herdenken ook de ontelbare slachtoffers van dit afschuwelijke systeem van ontmenselijking, waarin Nederland zo’n actieve rol speelde. Daarbij beseffen we dat de erfenis van kolonialisme en slavernij doorwerkt in onze samenleving. Nog altijd zijn macht en welvaart oneerlijk verdeeld langs de lijnen van het vroegere kolonialisme.


Er loopt momenteel een campagne van onder andere "Nederland wordt beter", FunX en The Black Archives om Keti Koti erkend te krijgen als nationale vrije dag. Dit jaar nemen veel mensen zelf vrij als statement en bedrijven als Greenpeace en Tony's Chocolonely gooien morgen hun deuren dicht.
De gym is 365 dagen per jaar open, maar we hebben ervoor gekozen op een andere manier aandacht te besteden aan dit stuk Nederlandse historie.

In de gyms vind je op 1 juli en de rest van de daaropvolgende week QR-codes die je kunt scannen om een donatie te doen. We zamelen geld in voor The Black Archives. The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. 

Volgende week maken we bekend hoeveel we hebben opgehaald en doneren we het bedrag aan The Black Archives, zodat ze hun belangrijke werk kunnen voortzetten.
Je kunt via deze link doneren.

Verder:
- Als je een korte uitleg wilt over Keti Koti, dan kun je deze video kijken.
- Op deze plekken in Amsterdam kun je kostenloos Heri Heri halen, de maaltijd die traditioneel gegeten wordt op deze dag.
- Om 12:00 uur is in het Oosterpark in Amsterdam de nationale herdenking.
- Dit is het programma in Rotterdam van 12:00-22:00 uur op de West-Kruiskade.
- Dit kun je allemaal lezen en luisteren om meer te weten.
- En deze podcasts van The Black Archives zijn nuttig.
- Een Keti Koti playlist mag niet ontbreken.


Maak er een mooie dag van.
"Wan switi manspasi dey".
Beeld: Hedy Tjin

Login

Onthoud mijWachtwoord kwijt?

Meld je aan

Contactgegevens
Adresgegevens
Volgende stap
wijzig
Gym
IBAN
Abonnement
Accountgegevens

Boek uw rondleiding

Scan QR code:

Vondelgym
X
Installeer de APP op uw toestel voor meer functies
Install this app on your iPhone: tap share and then Add to homescreen
Offline