Blog

Gezocht: atletische fecesdonoren voor onderzoek Amsterdam UMC

Gezocht: atletische fecesdonoren voor onderzoek Amsterdam UMC

Het Amsterdams Univerisitair Medisch Centrum is op zoek naar atletische feces doneren, voor een onderzoek naar maag- en slokdarmkanker.

Aangezien in de gym veel geschikte donoren rondlopen, hebben ze ons benaderd. Hieronder vind je alle benodigde informatie.

Gezocht: Atletische fecesdonoren

Wij zoeken:

* Vetpercentage tussen de 10 en 20%

* Geen infectieuze ziekten

* Geen antibiotica of maagzuurremmer-gebruik

Geachte lezer,

Voldoet u aan de bovenstaande beschrijving en wilt u graag bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Graag vragen we dan even uw aandacht.

Waarom doen we dit?

Maag- slokdarmkanker komt steeds vaker voor, en heeft een significante ziektelast. Veel onderzoeken tonen dat de samenstelling van de bacteriën die in de darm zitten een grote rol spelen bij de effectiviteit van chemotherapie en immunotherapie.

Darmbacteriën helpen om voedingsstoffen om te zetten in de darmen en hebben invloed op de tumor en het immuunsysteem. Deze bacteriën zouden mogelijk stofjes produceren die kunnen helpen om anti-kanker therapie beter te laten werken.

Wat houdt het onderzoek in?

Op dit moment doet onze groep een klinisch onderzoek waarbij we patiënten met maagslokdarmkanker behandelen met fecale microbiota transplantatie (FMT; anders gezegd: een poeptransplantatie). Deze geven we in de vorm van capsules. We hopen zo het effect van chemotherapie te versterken.

Wat houdt donatie in?

Wanneer u aan bovenstaande criteria voldoet en interesse heeft om ontlasting te doneren, krijgt u een vragenlijst, wordt er bloed afgenomen en moet u ontlasting inleveren. Zo wordt gescreend op eventuele infectieuze ziekten. Wanneer uit de screening geen bezwaren komen, vragen wij u om op bepaalde dagen in de ochtend uw ontlasting langs te brengen in het Amsterdam UMC, locatie Meibergdreef.

Wat heeft u eraan?

* Wanneer u kunt doneren, krijgt u per donatie €25,-

* U helpt in het ontwikkelen van een nieuwe behandeling voor maag- slokdarmkanker

* U helpt de wetenschap zich ontwikkelen in een snelgroeiend veld.

Interesse?

Neem vrijblijvend en laagdrempelig contact op met: T. van den Ende, arts-onderzoeker oncologie

Email: t.vandenende@amsterdamumc.nl

Tel. 06-22834822